Leids Ontzet – vol tradities en pret, erna kruipend naar bed.

Jawel Leidenaren; maak de borst maar nat, want het Leids Ontzet komt er weer aan! De ‘Leidse R’ mag weer schaamteloos van de tong rollen, lekker slenteren over de kermis en in de binnenstad en meezingen op en rond het Stadhuisplein. De dag dat we zijn bevrijd van de Spanjaarden wordt elk jaar rijkelijk gevierd. Niet dat we nog echt stilstaan bij de reden van herkomst van dit feest, maar het is in ieder geval een geweldig evenement met vele tradities.

Denk aan de Taptoe op 2 oktober, de Reveille om 7.00 uur in de morgen van 3 oktober, haring happen, de traditionele kermis en een geweldige optocht –  al deze heerlijke Leidse activiteiten zitten elk jaar vast in het programma. Dat is misschien wel het mooiste aan het Leids Ontzet, je kunt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol plannen met activiteiten door de hele stad. Zingen, drinken, lachen, allemaal (oude) bekenden tegenkomen –  wát een dagen voor het historische Leiden.

Iedereen kruipt op 2 en 3 oktober uit z’n schulp en trekt richting het stadscentrum. Weer of geen weer, niemand laat zich tegenhouden en viert deze dagen met zijn of haar mede-Leidenaren. Een biertje halen op het Stadhuisplein, een suikerspin op de kermis nadat je in de Super Mouse bent geweest, een halve dag bij de Kamelenrace om die knuffel voor je meissie én het bekende petje te scoren, een haring happen, meezingen na (bijna) geen slaap bij de Reveille en brak de optocht aanschouwen – DAT is het Leids Ontzet in hart en nieren.

Hieronder nog wat tips om jouw Leids Ontzet tot een succes te maken:

  1. Zorg dat je 4 oktober niet te vroeg op moet
  2. Eerst attracties, dan pas vet eten en alcohol
  3. Een paraplu zal geen overbodige luxe zijn
  4. Richt je pijlen niet op de gracht als je moet plassen aan het einde van de nacht, zoek een rustig plekje zonder water op
  5. Maak zo veel mogelijk mee, dus blijf niet te lang op dezelfde plek – voor je het weet is het weer voorbij!

Hap de haringen, drink en geniet op het Leids Ontzet. Voor meer informatie kun je altijd terecht op de 3october website.

Deel dit met je vrienden.Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *